Istoria Tutunului

Acum 2000 de ani, cultele sud-americane au inceput folosirea tutunului. Brazilienii au inventat tigaretele prin a infasura tutunul in hartie.

Primii europeni care au folosit tutun au fost navigatori.

Christopher Columbus a adus in dar frunze de tutun reginei Isabella a Spaniei.

Oamenii credeau ca tutunul are proprietati medicinale. Un ambasador francez pe nume Jean Nicot a adus plante de tutun in Portugalia in 1559, spunand prietenilor sai ca este util in tratamentul ranilor, al astmului si al cancerului (!!!)

Cuvintele nicotina si nicotiana provin de la numele de familie al lui Jean Nicot.

In vremuri timpurii, tutunul era numit herba panacea – insemnand iarba vindeca-tot. Unii oameni chiar credeau ca fumatul curata plamanii.

Mai multe tari au interzis tutunul in anii 1600. In Turcia in acea perioada, consumatorii de tutun puteau fi torturati sau ucisi. In China, o persoana care era prinsa folosind tutun risca decapitarea. In Rusia, consumatorii de tutun care erau prinsi in flagrant a doua oara la rand erau ucisi. (nu va aminteste de o prohibitie recenta?)

Cel mai mare procent de tutun produs in lume la ora actuala este cultivat in China.

Tutunul devenise extrem de important in Spania si in coloniile americane. Constituia cultura agricola majora si devenise atat de valoroasa incat putea fi folosit in loc de bani. Locuitorii din Virginia il plantau in orice metru patrat de pamant disponibil. Drept pentru care, Virginia Company, care a sponsorizat Colonia timpurie, a trebuit sa dea o lege care sa oblige agricultorii sa cultive si hrana, nu numai tutun.

Pana in anii 1700, fumatul din pipa era metoda preferata de a utiliza tutunul.  Pe urma oamenii au prizat tutunul sau il mestecau. Aproape de anii  1800, tigaretele devenisera la moda dar trebuiau rulate manual de fiecare data si erau extrem de scumpe.

Primul raport care lega fumatul de diverse boli a fost publicat in anul 1859.

Thomas Edison si Henry Ford au declarat amandoi ca utilizarea tutunului ar trebui interzisa.

Dupa primul razboi mondial, un grup de companii de tutun s-au coalizat si au negat ca tutunul cauzeaza vreun efect daunator. (vezi “marele scandal“)

In anii 1920, producatorii marcii de tigarete Lucky Strike au vrut sa se adreseze femeilor care aveau grija siluetei lor, folosind sloganul “Ia un Lucky in loc de o bomboana”

In timpul celor doua razboaie mondiale soldatii primeau tigarete ca facand parte din ratia lor.

Preluat de aici

Advertisements

2 Responses to “Istoria Tutunului”

  1. Dacic Dracon Says:

    Știi cum a murit primul fumător european? ARS! Si nu pentru ca a adormit cu țigara aprinsa. Era unul dintre marinarii spanioli ai lui Columb care prinsese aceasta plăcere. Soția lui însa nu era asa deschisa la nou și l-a denunțat inchiziției ca și-a vândut sufletul diavolului deoarece mănâncă jar și scuipa fum. De aici si asociarea tutunului cu diavolul – iarba diavolului.

  2. okazii Says:

    foarte interesant articolul, tine-o tot asa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: