Salvia, planta tinereţii veşnice

• „Dorinţa salviei este să-i facă pe oameni nemuritori“ spune un vechi proverb roman
Această plantă reîntinereşte celulele şi reface memoria vîrstnicilor

„Cum să moară cînd are salvie în grădină?“, se spunea în Evul Mediu. Zicala are un sîmbure de adevăr înscris în însuşi numele plantei: salvie vine de la latinescu salvare. Nu degeaba se numeşte aşa. Salvia are o mare valoare medicinală, aduce sănătate, vindecare. Este o plantă cercetată intens căreia medicina îi descoperă tot mai multe aplicaţii practice. Ea nu este doar un medicament natural, ci şi un leac excelent pentru menţinerea sănătăţii generale.

Regina buruienilor de leac

Salvia este o plantă extrem de aromată, folosită drept condiment, dar şi leac medicinal. În vechime, se ştiau mai multe despre virtuţile ei terapeutice şi era nelipsită din farmacia verde a fiecărei case. În antichitate, se credea că a fost adusă pe Pămînt de zei, fiind considerată sfîntă, un fel de regină a ierburilor de leac. Romanii o culegeau cu întreg ritual, numai o anumită persoană avea voie să săvîrşească ritualul. Nu o depozitau niciodată în recipiente de metal. „Cine are salvie în grădină nu lasă bătrîneţea să se apropie“, spune un vechi proverb chinezesc. Mai ales la trecerea dintre iarnă şi vară, salvia era folosită ca detoxifiant, protector împotriva diverselor infecţii, tonic nervos şi psihic, reîntineritor. Se credea că acela care va consuma salvie încă de la începutul primăverii va întineri şi el odată cu natura. Astăzi, i s-a dat numele de plantă a vîrstei a treia, deoarece ajută la menţinerea nealterată a facultăţilor intelectuale şi emoţionale pînă la vîrste înaintate. Este, practic, cel mai mare inamic al bolii Alzheimer. Studii recente ale specialiştilor britanici arată că salvia ajută la păstrarea tinereţii celulelor din care e formată scoarţa cerebrală, prin efectul antioxidant, acţionează asupra receptorilor unor hormoni importanţi în menţinerea tinereţii organismului, inhibă formarea unor enzime care blochează procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi memorarea, asocierea, sinteza. Aşadar, salvia e planta tinereţii fără bătrîneţe.

Ceai cu efecte de lungă durată

Cunoscută în popor sub numele de jaleş sau salcîm boieresc, salvia este una dintre cele mai folosite ierburi pe mapamond. De la salvie se folosesc frunzele şi părţile aeriene înflorite, care sînt foarte bogate în uleiuri volatile, răşină, tanin şi un principiu amar. Frunzele proaspete furnizează cantităţi apreciabile de vitamina A şi C. Pentru gustul puternic aromatic şi astringent, este folosită şi ca mirodenie. Găsim această plantă sub formă de ceai în toate magazinele naturiste, dar şi anumite preparate pe bază de salvie, cum ar fi tinctura. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml apă clocotită. Se infuzează timp de cinci minute. Ceaiul se bea neîndulcit, zilnic cîte două căni. Ceaiul de salvie, dacă este consumat în mod regulat, fortifică organismul, previne atacurile de apoplexie, infarctul, reumatismul şi guta şi poate duce la ameliorarea paraliziilor. S-a constatat, de asemenea, că ceaiul de salvie facilitează relaxarea, în cazurile de hipersensibilitate generalizată şi de iritaţie cerebro-spinală.

Aliatul bolnavilor cronici

Pulberea de salvie se obţine prin măcinare cît mai fină cu rîşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii de salvie se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămîni (deoarece uleiurile volatile se evaporă foarte rapid). De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi, cîte o jumătate de linguriţă rasă, pe stomacul gol. Dacă luăm această pulbere vreme de o lună, cantitatea de secreţii se va reduce şi se vor vindeca astmul, rinita, sinuzita, bolile respiratorii. Este recomandată mai ales în perioada de primăvară, inclusiv bolnavilor cronici, pentru că are efecte detoxifiante puternice, acţionînd asupra cauzelor profunde ale acestor boli. Pentru indigestie şi balonare, se ia înainte de masă un sfert de linguriţă de pulbere de salvie. Va stimula digestia şi va echilibra apetitul, avînd calitatea de a împiedica formarea gazelor în intestin. Ciclul menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitatea feminină se tratează cu o jumătate de linguriţă de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol.

Leac în digestie şi diabet

În lumea arabă, salvia este numită „iarba beduinilor“, decoctul combinat de salvie fiind un remediu celebru pentru vindecarea tuturor problemelor digestive, mai ales a diareei, a colitei de fermentaţie şi a diferitelor infecţii ale tubului digestiv. Pentru tratarea acestor afecţiuni se iau 2-3 căni de decoct combinat de salvie pe zi. Acesta se prepară astfel: se pun 3-4 linguri de salvie mărunţită la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă o jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinîndu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseşte intern (1-2 căni pe zi) sau extern, sub formă de comprese şi băi. În caz de diabet de tip II, salvia sporeşte foarte mult receptivitatea (cu pînă la 2-3 ori) organismului la insulină, este concluzia unui studiu german pe aceasta temă. În acest scop, se administrează decoct combinat de salvie, cîte o cană pe zi. În medicina tradiţională arabă, decoctul combinat de salvie, 2-3 căni pe zi, în cure de minimum 3 luni, este un remediu redutabil împotriva cancerului la colon şi a tumorilor pe tubul digestiv.

Un deodorant natural

Pentru tinctură, se pun într-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de salvie, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămîni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată va fi pusă în sticluţe mici, închise la culoare. Se ia cîte o linguriţă diluată în puţină apă, de patru ori pe zi. Este folosită ca echilibrant nervos şi hormonal, stimulent al activităţii cerebrale şi al memoriei. Contra tulburărilor de menopauză, tinctura de salvie este un adevărat elixir, reducînd transpiraţia, rărind apariţia bufeurilor, avînd un puternic efect de reîntinerire. Se ia cîte o linguriţă de tinctură diluată cu apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar după 4 săptămîni. Un studiu realizat în Italia pe 30 de femei a arătat că după 3 luni de tratament cu salvie, s-au rărit sau chiar au dispărut bufeurile nocturne. Împotriva transpiraţiei excesive sau cu miros neplăcut, salvia are efecte extraordinare, fiind un adevărat deodorant cu administrare internă. Se iau cîte 4 linguriţe cu tinctură cu cîte o cană de apă, pe parcursul unei zile. Are gust neplăcut, dar efect maxim, reducînd sudoraţia, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale. În caz de astenie de primăvară şi surmenaj, se iau 50 de picături de tinctură de salvie de 3-4 ori pe zi. Efecte mai puternice se obţin dacă tinctura se ia diluată în ceai rece de roiniţă.

Oţetul care tămăduieşte şi înviorează

Într-un litru de vin natural alb se pun douăzeci de linguri de pulbere de salvie şi se lasă să se macereze vreme de trei săptămîni, după care se strecoară. Se iau cîte 3 linguri din acest vin, înainte sau după masă. Administrat înainte de masă, vinul de salvie stimulează apetitul şi înviorează. Luat după ce am mîncat, este un extraordinar remediu contra surmenajului şi a asteniei, contra astmului, contra distoniei neurovegetative, este un excelent profilactic pentru răceală şi gripă. Din salvie se mai poate prepara un oţet special cu proprietăţi terapeutice. Este folosit frecvent de către călugării benedictini, care îl consideră un elixir pentru nervi şi digestie. Iată reţeta: într-un litru de oţet natural de mere (sau de mere cu miere) se lasă să se macereze, vreme de două săptămîni, 50 de grame de frunze de salvie mărunţită. Va rezulta un oţet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), înviorătoare, un excelent adaos la salatele de primăvară. Extern, este folosit ca frecţie împotriva răcelii, a durerilor reumatice, a stărilor de oboseală fizică şi psihică.

Vindecă răni şi albeşte dantura

Frunzele de salvie sînt leac pentru diferite afecţiuni externe. Cataplasma se obţine dintr-o mînă de frunze mărunţite de salvie care se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 de grade Celsius). Apoi se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă vreme de o oră. Cataplasmele cu frunze de salvie se aplică pe răni care se vindecă greu. Tratamentul se face zilnic, cîte o oră, vreme de minimum 3 săptămîni. În caz de eczeme infecţioase, se fac spălături cu decoct de salvie, apoi se aplică o cataplasmă cu salvie, care se ţine vreme de 1-3 ore, după care locul tratat se lasă să se zvînte. Frunzele de salvie conţin principii cu puternice efecte antibacteriene şi antifungice (combat ciupercile parazite). Pentru revigorare, se fac băi cu decoct de salvie (5 litri la o cadă de apă) de două ori pe săptămînă. Băile cu salvie conferă o stare de tonus psihic şi vioiciune, înlătură oboseala, dau corpului un miros plăcut. Salvia vindecă şi psoriazisul. Ceaiul concentrat sau oţetul de salvie sînt foarte bune în tratarea amigdalitelor şi bolilor de gît, iar sub formă de gargară, în cazul abceselor dentare, inflamaţiilor faringelui şi cavităţii bucale. Dinţii frecaţi cu frunze de salvie devin albi şi strălucitori.

Reţete de frumuseţe

– Pentru menţinerea culorii naturale şi a strălucirii parului, după spălare, se face ultima clătire cu decoct combinat de salvie. Pentru părul negru, se recomandă un decoct preparat dintr-un amestec în părţi egale de ceai negru şi salvie.
– Salvia întăreşte părul cărunt şi îi închide culoarea.
– Pentru tenul cu pori dilataţi, pătat, ofilit, se fac spălături, în fiecare dimineaţă şi seară, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresă cu acest preparat, care se ţine vreme de un sfert de oră.

Precauţii

– Salvia poate produce convulsii digestive la persoanele cu sensibilitate crescută. De aceea este contraindicată epilepticilor.
– În cazul diabeticilor insulino-dependenţi, în timpul administrării salviei, glicemia va fi strict supravegheată.
– Femeile care alăptează nu vor folosi salvie, această plantă fiind recunoscută pentru efectul său foarte rapid de oprire a lactaţiei.

Sursa: Monitorul Expres de Braşov

Inca o simpla planta folosita din mosi-stramosi in scopuri medicinale si purificatoare prohibitata prin lege datorita efectelor sale halucinogene. Ca si in cazul marijuanei, LSDului, mecalinei, nu prea poti face supradoza. Pana acum ceva timp se puteau procura ceaiuri din salvie (fara Salvinorum A substanta activa) perfect legal fara sa fi vazut ca un drogat depravat fara vreun scop in viata, acum poti fi aruncat intre patru pereti racorosi alaturi de ciminali si violatori in serie pentru “reabilitare” sociala, psihica, psihologica si sexuala.

Un astfel de caz devenit deja celebru printre bloggerii moldoveni este acela al Olgai Vladimir.

Acum un an, Doamna Olga Vladimir în vârstă de 75 de ani, locuitoare a satului Teleşeuca, a fost condamnată la 4 ani de puşcărie pentru că a crescut în ograda sa cânepă în scopuri personale terapeutice.Olga Vladimir nu consideră că a comis o crimă, ştiind încă de la părinţi şi bunei despre efectele terapeutice ale plantei de cânepă. Ea a trimis o petiţie preşedintelui… (mai mult)

Din cate am inteles, batrana in varsta de 75 de ani a fost gratiata dupa un an de inchisoare de catre presedintele Republicii Moldova in urma revizuirii petitiei pentru a-i permite “să moară acasa şi nu în puşcărie”.

Va intreb acum, bunicii nostri de ce au trait pana pe la 80-90 chiar si 100 de ani fara probleme grave care le-ar fi perturbat sanatatea? De ce bunicii care fumam tutun la umbra nucului fara filtru HD sau alte cacaturi inovatoare nu au suferit de niciun fel de boala asociata cu consumul de tutun sau alte “droguri”? Din doua motive, unu ca aveau la dispozitie leacuri babesti si mancau sanatos, si doi  they were smoking their home-grown shit…

Mai multe despre salvia divinorum şi efectele sale psihoactive gasiţi aici: Salvia Divinorum- pe scurt(droguri101.ro)

Sau aici: www.salviadivinorum.ro

Back to top

Advertisements

2 Responses to “Salvia, planta tinereţii veşnice”

  1. Divinorum Says:

    This plant is the shit! 🙂

  2. cosmoclubber Says:

    planta medicinala si aromatica pe care o descrii tu aici este Salvia officinalis, iar cea care a fost interzisa de guvern este Salvia divinorum, sunt 2 plante total diferite. gasesti pe wikipedia mai multe info 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: