Romania condamnata la CEDO pentru inscenarea unui caz de trafic de droguri

Un nou caz care releva ca Justitia din Romania arunca oameni in inchisoare fara probe! Statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg la 1 iunie 2010, in cazul “Bulfinsky v. Romania” pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil in cazul unor studenti inculpati pentru trafic de droguri. Reclamantul, cetatean roman nascut in 1979 la Bucuresti era student in aprilie 2002 cand politistii anti-drog l-au luat in vizor pe el si alti doi colegi, studenti, pentru posesie de pastile de ecstasy in scopul comercializarii. Procurorii din Parchetul Inaltei Curti au autorizat infiltrarea pe langa reclamant a doi politisti sub acoperire botezati “Toni” si “Sven” si a unor colaboratori, botezati “Alex” si “Gotti”, pentru a supraveghea activitatea suspecta de trafic de droguri. La 29 aprilie 2002, cei trei studenti au fost arestati intr-un restaurant, dupa o intalnire perfectata de agentii sub acoperire, langa ei fiind “gasita” o punga cu circa 2000 de pastile de ecstasy. Operatiunea arestarii a fost filmata si difuzata pe posturile de televiziune cu mare tam-tam la vremea respectiva. Studentii s-au aparat afirmand ca sunt victimele unei inscenari, ca drogurile nu le apartineau. Au fost insa trimisi in judecata si condamnati in 2003 de catre Tribunalul Bucuresti la cate patru ani de inchisoare pentru trafic de droguri. Sentinta de condamnare s-a bazat exclusiv pe marturiile agentilor sub acoperire si colaboratorilor infiltrati, judecatorii refuzand sa admita proba confruntarii directe dintre acuzati si respectivii agenti/colaboratori. In apel, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au majorat pedeapsa la cate 12 ani de inchisoare pentru fiecare student, fara a tine cont ca acestia au reclamat ca probele produse de agentii sub acoperire sunt ilegale, ca au acuzat politia de inscenare, mai precis de plasarea drogurilor, fara sa admita audierea ori confruntarea cu agentii acoperiti. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul inculpatilor, sentinta ramanand definitiva.

Abuzurile politistilor ascunse de magistrati

Reclamantul a dat statul roman in judecata la CEDO, acuzand faptul ca i s-a intins o cursa de catre Politie, ca nu i s-a permis sa se apere, in sensul ca nu i-au fost admise probele in aparare, in acelasi mod in care au fost admise probele in acuzare, adica sa beneficieze de audierea unor martori in apararea sa, in aceeasi masura in care acuzarea a folosit proprii ei martori. Reclamantul a solicitat daune de 109.000 euro reprezentand salariul pe care ar fi trebuit sa-l primeasca dupa absolvirea facultatii, pe perioada detentiei si alti 105.000 euro daune morale. Cu referire la situatia de fapt, reclamantul a acuzat faptul ca in afara declaratiilor agentilor sub acoperire nu exista nicio dovada ca punga cu droguri ii apartinea, nici macar proba ca amprentele sale s-ar afla pe punga cu pastile de esctasy invocata ca corp delict. Ca n-a facut altceva decat sa participe la o intalnire aranjata intr-un restaurant, unde nu a vandut nimic nimanui, neexistand vreo inregistrare video sau audio care sa-l incrimineze, in conditiile in care in timpul procesului penal i s-a refuzat orice confruntare cu agentii acoperiti si colaboratorii. Statul roman s-a aparat reiterand acuzatiile procurorului de caz. Judecatorii europeni au constatat insa ca instantele din Romania nu au respectat principiul egalitatii armelor, prin neaudierea agentilor sub acoperire si a colaboratorilor acestora si nu au cercetat sub nicio forma acuzatiile inculpatilor care au sustinut ca sunt victimele unei inscenari ale politistilor. Cu alte cuvinte, cei trei studenti arestati si condamnati, a caror viitor a fost compromis, nu au fost dovediti. Cu unanimitate de voturi, judecatorii europeni au constatat ca autoritatile romane au incalcat drepturile reclamantului la un proces echitabil, si au obligat statul roman la plata a 10.000 euro daune morale catre acesta.

In urma acestei condamnari – care releva abuzul politistilor, procurorilor si judecatorilor – urmeaza sa fie promovata o revizuire in favoarea condamnatilor din acest caz, in vederea achitarii acestora. Sentinta judecatorilor europeni ar trebui sa declanseze automat o ancheta penala impotriva politistilor si magistratilor care au “solutionat” acest caz pentru tragerea acestora la raspundere. Cum ne aflam in Romania, o atare varianta pare putin probabila.

Sursa: Ziua Veche

Fie ca esti un epileptic care vrea sa se trateze sau un pustan curios si dornic de senzatii noi poti fi targetat de catre diicot  si inscenat, desi destul de improbabil nu trebuie exclus din calcul. Daca mai esti si activist si ti-ai tras un blog sau un site “pro-drugs” cu un impact puternic asupra cititorilor este foarte probabil sa te trezesti intr-o dimineata cu 5 kg de hasis afgan de cea mai buna calitate la tine in portbagaj cu o eticheta atasata “Pentru vanzare, pret negociabil ” si sa te opreasca politia 100 de metri mai incolo pentru un control “de rutina”. Grija mare, cu politia nu te joci ca mereu triseaza!

Eu fac parte din Encod de ceva vreme si nu m-as supara daca mi s-ar “plasa” cateva grame de iarba in fiecare zi cu conditia sa le pot fuma pana vin covrigarii :)).

Advertisements

2 Responses to “Romania condamnata la CEDO pentru inscenarea unui caz de trafic de droguri”

  1. f5 Says:

    creca is singuru care iti fac 20 de views pe zi,si l’am dat mai departe :D,dar revenind la tema
    mi se pare pur romanesc ce se intampla,deobicei ne taiem intre noi da chiar asa urat,mi se pare mult prea exagerat totusi…
    respect,apropo,intrebare aleatorie de praf ,asculti kazi & specii?

  2. sufletel Says:

    deci apreciez tot ce scrii aici imi place ca scrii cu detalii si ai o parere proprie am invatat multe din acest site

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: