Ce sunt drogurile?

Drogurile practic sunt simple substanţe care şi-au găsit receptori în organismul nostru, care acţionează prin grăbirea, încetinirea, sau modificarea proceselor unui anumit organ. Dependenţa este o noţiune generalizată, există persoane dependente de internet, de fast food asta deoarece orice substanţă care îţi induce o stare mai mult sau mai puţin falsă de bine iţi activează un sistem de recompensare al creierului care eliberează anumite substanţe precum dopamina sau serotonima responsabile pentru starea ta de spirit. Acest tip de dependenţă se numeşte dependenţă psihică, dependenţa fizică implică sevrajul, iar odată cu retragerea substanţei, acest tip de dependenţă Îl intalnim În rândul drogurilor grele (heroina, amfetamina, metadona, nicotina, alcool, cocaina).

Trăim într-o lume plină de drogaţi, iar sintagma  O lume fără droguri este una pur ficţională şi rămâne la nivelul unui simplu concept imposibil de atins. Drogurile se găsesc peste tot, atât în farmacii (Tussin forte – dextromethorphan, Tantum Rosa – benzydiamina, Olynth – xylometazolina etc.) cât şi în viaţa de zi cu zi (cofeina –cafeaua, cola;  alcoolul ; nicotina), doar 3 droguri recreaţionale perfect legale dintre care cofeina este neregulată şi este accesibilă tuturor categoriilor de vârstă.

Drogurile – otrăvuri sau medicamente ?

Drogurile sunt atât medicamente cât şi otrăvuri. Să luăm spre exemplu un drog aparent banal şi  inofensiv precum nicotina, care este substanţă activă din planta de Tabac, este un drog legal şi tolerat de societatea noastră care înregistrează mai multe victime anual decat toate drogurile legale şi ilegale combinate. Tutunul are în compoziţie o serie de substanţe cancerigene extrem de dăunătoare, o ţigaretă conţine până la 4000 de substanţe printre care monoxidul de carbon, gudronul, benzopirenul, N-nitrosaminele, […], poloniu, cadmiu, crom,  nicotina etc. Fumul de ţigară mai conţine compuşi capabili să inhibe MAO, enzime responsabile pentru catalizarea oxidării monoaminelor crescând riscul de apariţie a unor boli precum Alzheimer şi Parkinson. Nicotina impreună cu Alcoolul (ambele legale) fac parte din categoria drogurilor grele impreună cu opiaceele(heroina, codeina, morfina), amfetaminele, cocaina şamd.
Drogurile se regăsesc peste tot în natură, orice plantă cu proprietăţi terapeutice este în teorie un drog, aici putem include sunătoarea, care este cel mai bun antidepresiv natural, salvia, considerată planta tinereţii veşnice şi cânepa, un drog uşor foarte sigur dar interzis prin lege, această plantă este considerată de multi leacul secolului deoarece pot fi tratate sute de boli şi condiţii printre care Alzheimerul, Cancerul, Epilepsia, Scleroza Multipla, dependenta de opiacee, HIV-SIDA şamd.

Un mic referat care l-am realizat pentru scoala 🙂

Advertisements

One Response to “Ce sunt drogurile?”

  1. Andrei Says:

    “Everything is poison, there is poison in everything. Only the dose makes a thing not a poison” Paracelsus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: