Nu te simţi prea bine? Poate ai „Deficienţă de Marijuana”?

Oamenii de ştiinţă au început să speculeze faptul că bolile, cum ar fi migrenele şi sindromul colonului iritabil ar fi cauzate de deficitul endocanabinoidal.

De pe AlterNet, de către Paul Armentano

De câţiva ani am susţinut că marijuana nu este, în sensul strict al cuvântului, un drog.

Dup cum am scris şi în cartea Marijuana Is Safer: So Why Are We Driving People to Drink? (Chelsea Green, 2009), cuvântul „drog” (“intoxicant” din engleză) se derivă din latinescul toxicum (otravă). Acesta este un termen mult mai potrivit pentru alcool, caci etanolul (ingredientul psihoactiv din băutură) în cantităţi moderate sau mari este toxic (citeşte: otrăvitor) pentru organe şi celule sănătoase.
Desigur, băutura nu este singurul intoxicant comun consumat. Să luăm ca exemplu calmantul acetaminofen (Tylenol). Potrivit Merck online medical library, otrăvirile şi supradozările cu acetaminofen sunt destul de frecvente şi pot duce la gastroenterite în câteva ore şi la hepatotoxicitate (deteriorarea ficatului) în câteva zile de la consumare. Ca fapt, cu mai puţin de un an în urmă U.S. Food and Drug Administration a cerut întărirea măsurilor şi a avertizărilor în privinţa utilizării acestui drog din cauza că „studii recente ce indică faptul că supradozele accidentale şi intenţionate ce conduc la o hepatotoxicitate severă, continuă să apară” .
Prin contrast, componentele active din marijuana – canabinoizii – par a fi remarcabil de non-toxici pentru celulele şi organele sănătoase. Această lipsă notabilă de toxicitate este fără îndoială, deoarece canabinoizii reuşesc să simuleze compuşi ce corpurile noastre le produc în mod natural, cum ar fi aşa-numiţii endocanabinoizi care sunt vitali pentru menţinerea unei stări bune de sănătate şi a homeostaziei.
De fapt, în ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că producerea de endocanabinoizi (şi interacţiunea lor cu receptori canabinozi situaţi în tot corpul) joacă un rol esenţial în reglarea apetitului, a controlului anxietăţii, tensiunii arteriale, masei oaselor, a reproducerii şi a coordonării motorice, pe lângă alte funcţii biologice.
Cam cât de important poate fi acest mecanism în menţinerea sănătăţii noastre? Iată un indiciu: În studiile asupra unor şoareci modificaţi genetic, anume pentru a se naşte fără sistemul endocanabinoidal, rezultatul cel mai comun a fost moartea prematură a subiecţilor.
Înarmaţi cu aceste constatări, un grup de oameni de ştiinţă au speculat că principala cauză a unor boli şi condiţii cum ar fi migrenele, fibromialgia, sindromul colonului iritabil şi a altor dereglări atenuate de canabisul medical, poate fi o deficienţă pe bază endocanabinoidală.
Spre surprinderea mea, Chris Kilham, autorul de editoriale de la Fox News Health, a făcut declaraţii privind această teorie importantă.
Aveţi deficienţă canabinoidală?

via Fox News

Dacă ideea de a avea deficienţă de marijuana vi se pare ridicolă, o ramură în creştere a ştiinţei sugerează exact acest lucru ca şi posibiltate.
… [Endocanabinoizii] au o influenţă importantă în ceea ce priveşte pofta de mâncare, senzaţiile de plăcere şi de bunăstare, precum şi memorie. În mod interesant, canabisul influenţează anume aceste funcţii. Canabisul a fost folosit cu succes în tratatrea migrenelor, a fibromialgiei, a sindromului de colon iritabil şi a glaucomei. Şi iată adevărata intrebare: Canabisul exonerează aceste boli la diferite grade, sau este de fapt un înlocuitor medical pentru cazurile de deficienţă?
…. Ideea deficienţei clinice de canabis deschide o nouă perspectivă asupra consumului de canabis ca şi remediu medical eficient pentru diferite niveluri de durere sau pentru refacerea poftei de mâncare, în cazul în care aceasta este compromisă, îmbunătăţirea sănătăţii vizuale în cazul glaucomei şi chiar îmbunătăţirea stării psihice a unor pacienţi afectaţi de tulburări comportamentale. În dependenţă de transformarea legilor pentru o mai mare toleranţă în privinţa canabisului, poate că într-o zi, canabisul va avea locul său în trusa medicală de acasă.

Poate, sau cel puţin, societatea va inceta să clasifice canabisul ca o substanţă toxică, când de fapt, rolul mult mai potrivit ar fi acela al unui supliment.

Paul Armentano este directorul-adjunct al NORML (Organizaţia naţională pentru reforme în legile privind marijuana) şi este co-autorul cărţii „Marijuana Is Safer: So Why Are We Driving People to Drink” (2009, Chelsea Green).

(Tradus de Andrei Braşoveanu)

Advertisements

3 Responses to “Nu te simţi prea bine? Poate ai „Deficienţă de Marijuana”?”

  1. Andrei Jitca Says:

    via haimaria.blogspot.com

  2. oanaizzy Says:

    Vai ce migrena am… :))

  3. Alex Says:

    Am citit cateva pagini pe aici, cand intrasem credeam ca e un site “anti-drog”:)).. Respect pentru ceea ce faceti, poate asa se trezesc retarzi la realitate !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: