Alcoolul este mai nociv decât heroina

Cel puţin asta e concluzia unui studiu recent publicat în revista medicală The Lancet. Articolul e contrasemnat şi de profesorul David Nutt, fostul consilier-şef pe problema drogurilor în Guvernul Marii Britanii, dat afară în octombrie 2009, pentru că a criticat înăsprirea legislaţiei privind consumul de marijuana. Studiul evaluează 20 de droguri după 16 criterii legate de ce fel de pagube aduc aceste substanţe utilizatorilor şi societăţii. Tutunul şi cocaina sunt considerate la fel de periculoase, în timp ce ecstasy-ul şi LSD-ul sunt considerate cel mai puţin nocive.

Profesorul Nutt a refuzat să abandoneze dezbaterea pe droguri după ce a fost dat afară de fostul secretar de stat, Alan Johnson. Mai mult, el a fondat Comitetul ştiinţific independent pe problema drogurilor, un organism care doreşte să studieze aceste probleme fără intervenţii şi interferenţe din partea politicului. Un alt membru al acestei comisii este doctorul Les King, un alt consilier guvernamental care a părăsit guvernul din cauza demiterii colegului Nutt.

Sistemul de evaluare

Membrii grupului, alături de alţi doi experţi, au evaluat toate drogurile după criterii multiple şi le-au clasificat în funcţie de pagubele produse. Au fost studiate pagubele mentale, fizice, nivelul de dependenţă creat de substanţa respectivă, criminalitatea legată de consumul acesteia şi pericolele consumului asupra comunităţilor şi economiei.

Dupa acest exerciţiu a reieşit că heroina, crack-ul şi metilamfetamina sunt cele mai nocive droguri pentru indivizi, dar alcoolul, heroina, crack-ul şi cocaina sunt cele care îi afectează cel mai mult pe cei din jurul consumatorului.

Când cele două tipuri de pagube sunt luate împreună, reiese că alcoolul este cel mai nociv drog, urmat de heroină şi crack. Deşi studiul contrazice sistemul de clasificare clasic aplicat de guvernul britanic, autorii studiului cred că sistemul lor – bazat pe un consens din partea experţilor – este mult mai precis când vine vorba de evaluarea pagubelor reale.

„Dacă luăm clasamentul general este foarte clar că alcoolul, heroina şi crack-ul sunt mult mai nocive decât celelalte substanţe”, a declarat fostul consilier guvernamental. “Experţii sunt de acord cu rapoartele mai vechi ce subliniază că strategia agresivă împotriva efectelor nocive ale alcoolului este validă şi necesară” – ne arată studiul.

Profesorul Nutt şi colegii lui au mai încercat să creeze un sistem de evaluare şi în 2007, însă atunci studiul a creat confuzii şi dezbateri puternice. Noua lor evaluare, bazată pe un sistem mult mai complex, plasează alcoolul ca substanţă de trei ori mai periculoasă decat tutunul sau cocaina. Ecstasy-ul a fost evaluat drept o substanţă de opt ori mai puţin nocivă decât alcoolul. Studiul creat de cei doi experţi nu examinează însă pagubele create de combinarea diverselor tipuri de droguri.

Sursa

Advertisements

One Response to “Alcoolul este mai nociv decât heroina”

  1. Alcoolul este mai nociv decât heroina - Ziarul toateBlogurile.ro Says:

    […] Alcoolul este mai nociv decât heroina Sun Nov 14, 2010 23:45 pm Cel puţin asta e concluzia unui studiu recent publicat în revista medicală The Lancet. Articolul e contrasemnat şi de profesorul David Nutt, fostul consilier-şef pe problema drogurilor în Guvernul Marii Britanii, dat afară în octombrie 2009, pentru că a criticat înăsprirea legislaţiei privind consumul de marijuana. Studiul evaluează 20 de droguri după 16 criterii legate […] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: